november 3, 2020

Ismerjék meg a díjazottakat – Potemkin Károlyné, a Magyar Kamiliánus Családok egyesületének tagja

2020. október 21-én rendeztük meg második alkalommal A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Nyolc olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. A képeket november 21-ig lehet megnézni a Sárgaházban.

 

Potemkin Károlyné több mint 40 éve lakik Szigetszentmiklóson, Géderlakon született. Gyors- és gépírást tanult, 19 éves volt, amikor elment a warnemündei hajógyárba dolgozni. Először a hajógyár asztalosműhelyében dolgozott, majd átkérte magát a darusokhoz, ahol egy négy hónapos német nyelvű szakmai tanfolyam elvégzése után darukezelő lett.

A három év NDK után itthon irodai állást keresett, de hiába beszélt németül, érettségi nélkül egyelőre darus lett. Munka mellett folytatta a gimnáziumot. Érettségi után közgazdasági szakközepet végezett, ami könyvelői, pénzügyi ügyintézői képesítést adott számára. Németből megszerezte a középfokú nyelvvizsgát. Volt bérelszámoló, munkaügyes, SZTK-s, kárügyes, irodavezető.

1975 és 80 között egy kolléganője elcsábította az irodából fizikai munkakörbe. Ekkor az Irinyi János Szakközépiskolában 2 év alatt felületkezelő szakképesítést szerezett. 42 év munkaviszony után ment nyugdíjba. 2000-től a Losonczi utcai katolikus templomban egyházközségi képviselő testületi tag lett Dr. Gyulaffy Pál atya szolgálata alatt. Később Radnics Zoltán plébános úr mellett sekrestyés, templomdíszítő lett és Rohacsek Márton karnagy irányításával a templomi kórusban is énekelt. 2005-től jelentkezett a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolára a lelkipásztori munkatárs szakra. A felét tudta csak elvégezni, mivel a templomi szolgálat egész embert kívánt. Az elkészült, felszentelt altemplomban altemplom gondnok lett. 10 éves egyházi szolgálata alatt egy boldog időszakot élt meg, minden nehézségével együtt.

Rövid ideig tanult virágkötészetet. A temetési szertartásokra sok szép oázist hoztak és ezek visszabontásakor sokat tanult, mert látta, hogyan építkezett a virágkötő. 2012-től a Magyar Kamilliánus Családok Társasága Egyesületnek a tagja 7 másik szigetszentmiklósi tagtársával együtt. Az egyesület a római katolikus egyház által is nyilvántartott civil szervezet, amelynek célja karitatív tevékenység, beteg, fogyatékos, idős, másképpen rászoruló emberek lelki és testi gondozása, ápolása. A szervezet ökumenikus szellemben működik, tagjai önkéntesen, térítés nélkül dolgoznak.

A szigetszentmiklósi templomban 10 éve imacsoportot vezet, minden szerdán 5 órától rózsafüzért mondanak a szentmise előtt. Meggyőződése, hogy a csoportot a Szűzanya tartja össze. A 63 éve fennálló templomi kórusban 20 éve énekel és részt vesz a vasárnapi szentmisék zenei szolgálatában. Minősítésen szerzett ezüst fokozatuk van. A városi kórusbeli tagsága is közelíti lassan a 20 évet.

Potemkin Károlynét azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert fő hitvallása az elesettek segítése.

Nyugodt, megfontolt ember, aki sokat segít a bajba jutott embereken. Mindig arra törekszik, hogy környezetében mindenki jól érezze magát. Annak idején ő készítette a templomban a virágdíszeket, ami olyan szép volt, hogy mindenki a csodájára járt.

Linde László atya halála előtti hónapokban Potemkin Károlyné lemondott fizetéséről a templom javára. Mindig és fáradhatatlanul látogatja a betegeket és a rászorulókat. Örömmel és szeretettel énekel a város mindegyik kórusában. Isteni süteményeket készít és meglepi a közösségeket a finomságaival.

You may also like...