október 24, 2020

Ismerjék meg a díjazottakat – Boda Anna, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

2020. október 21-én rendeztük meg második alkalommal A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Nyolc olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. A képeket november 21-ig lehet megnézni a Sárgaházban.

Boda Anna 1995 óta dolgozik Szigetszentmiklóson nemzetiségi képviselőként. Vegyésztechnikusi képesítése van. Egy éves számítógépes, egy éves raktárgazdálkodási és egy éves pályázatíró iskolát végzett. Dolgozott titkárnőként, a kereskedelemben, vendéglátásban és a rendőrségen is.

A helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként végzi munkáját immár 10 éve. Feladata nagyon sokrétű. Pályázatokat ír, hogy megvalósíthassák a kitűzött terveiket, rendezvényeiket. Hetente kétszer tart fogadóórát.

Meghallgatja a lakók problémáit és segít megoldani azokat. Szoros kapcsolatban van a minisztériumokkal, rendőrséggel és az oktatási intézményekkel is. Hivatali ügyekben rendszeresen képvisel embereket és eljár az ügyükben, ezzel nagy segítséget nyújtva azoknak, akik nem igazodnak ki a bürokrácia hálójában. Adományokat gyűjt és oszt ki rendszeresen. Folyamatosan járja a város peremkerületeit, hogy az ott lakóknak is segítsen. Fogadnak közösségi munkára diákokat is. Díjat alapított a jól tanuló, roma származású diákoknak „Tanulás a jövő” néven, ezzel is motiválva a diákokat, hogy tanuljanak. Korrepetál gyengén haladó tanulókat. Több idős embernek intézett már Holocaust-kárpótlást.

Arra törekszik, hogy közösségépítő programokat találjon ki és valósítson meg, ahol a családok eltölthetnek együtt egy egész napot. Ilyen például a Főző klub, Kakaó klub és családi napok. Rendezvényeikkel már hagyományt teremtettek. Minden évben szervez húsvéti és adventi kézműves házat, ahol a gyerekek minőségi alapanyagokból készíthetik el otthonra a teljes ünnepi dekorációt.

Minden nyáron, az iskola befejezése után táborozni visz minimum harminc gyereket, a Speciális Iskola tanulói közül is mennek többen. A táborozók térítésmentesen vehetnek részt a programokon és kapnak teljes ellátást. Így részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, sportprogramokon, hajókirándulásokon, túrázhatnak, és olyan tájakat fedezhetnek fel, amelyek számukra a tábor nélkül elérhetetlenek lettek volna. 2013 óta szervez gasztronómiai rendezvényt Szigetszentmiklóson, gulyásfőző versennyel egybekötve, komoly nyereményekkel. Mikuláskor több száz mikuláscsomag elkészítését és szétosztását koordinálja, és kedveskedik színvonalas bábszínházzal a gyermekeknek. Anna munkájának központjában mindig a gyerekek állnak, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ösztönözze őket, és hogy elérje, hogy minél tovább tanuljanak, hogy piacképes munkaerővé válhassanak.

 

Boda Annát azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert nem csak a RÖK elnökeként szervezi a cigányság körében a programokat, hanem magánemberként, és Egyesületen keresztül pályázati támogatásokkal évente egy hetes nyári tábort szervez a roma fiatalok körében. Minden városi rendezvényen vállal önkéntes feladatokat. Mindig mások érdekeit tartja szem előtt, a végletekig küzd egy-egy cél elérése érdekében. Kiemelten fontosnak tartja, hogy közösségépítő programokat hozzon létre, és összetartsa a közösségeket. Kreatív ötletei, odaadó lelkesedése kiemeli embertársai közül.

You may also like...