május 29, 2019

Ismerjék meg a díjazottakat – Németh Bea nemezkészítő, Népi Iparművész

2019. május 14-én rendeztük meg először A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Tíz olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. A képeket június 12-ig lehet megnézni a Sárgaházban.

Németh Bea 1976. november 22-én született Budapesten. Születésétől fogva Szigetszentmiklós lakója. Ide járt óvodába, általános iskolába, sőt gimnáziumba is, felsőfokú tanulmányait szociális területen végezte.

Első munkahelye is a városhoz kötődik, a Bíró Lajos Általános Iskolában szabadidő-szervezőként dolgozott. A gyerekek iránti elkötelezettsége itt kezdődött, ami a mai napig tart. Másik érdeklődési területe a természetes anyagokhoz kapcsolódik, a kézművesség gyerekkorától fontos része az életének.

Hobbinak indult, de mára már elnyerte a Népi Iparművész címet, „nemezkészítés” területen. Sikerének igazi kulcsa azonban a szociális terület, az alkotói munka és az oktatás összehangolásában rejlik. Jelenleg helyi iskolákban népi kismesterségek fortélyaira tanítja a gyerekeket. Emellett heti rendszerességgel egy fogyatékkal élőket foglalkoztató nappali intézmény terápiás munkatársa. A legkisebbeknek 10 éve tart mozgásos fejlesztő tornát.

Fő tevékenységként felnőtt OKJ-s csoportokat vezet a Hagyományok Házában, illetve vállalkozóként saját szervezésű tanfolyamokat és alkotó táborokat tart gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nemezmunkáival rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak, fontos feladatának tekinti a hagyományok tovább éltetését, ezért szoros kapcsolatot ápol a szakma hírességeivel. Hagyományőrző rendezvények, továbbképzések, tapasztalatcserék gyakori résztvevője, olykor szervezője. Életfeladatának tekinti, hogy értelmes, értékteremtő tevékenységek töltsék ki hétköznapjait. Ebben nem ismer kompromisszumot.

A digitális világ mellett reneszánszát éri a természet újra felfedezése és ebbe jól illeszkedik a természetes alapanyagok megmunkálása. Számára az alkotás öröme, fontosabb a produktumnál. Hiszi, hogy minden kézműves tevékenység, alkotói munka felszabadít, gyógyít, fejleszt, segíti az önismeretet, az önkifejezést. Szerencsésnek tartja magát, mert a hobbija a munkája és a munkája a hobbija.

Németh Beát azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert bátorsága, elkötelezettsége példaértékű lehet sokak számára. Hagyománytisztelete, kreativitása sokak számra színt hoz a hétköznapi életbe. Segítőkész, tehetséges és nagyon bátor személyiség. Arra tanít minket, hogy sose adjuk fel az álmainkat, megéri kockáztatni.

You may also like...