május 28, 2019

Ismerjék meg a díjazottakat – Kosináné dr. Krómer Zsuzsanna, a Hordozóna- Szigetszentmiklós és Környéke Hordozás és Mosható Pelenka Klub vezetője

2019. május 14-én rendeztük meg először A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Tíz olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. A képeket június 12-ig lehet megnézni a Sárgaházban.

Dr. Krómer Zsuzsazsanna 1980-ban született. Szigetszentmiklósra járt óvodába, általános és középiskolába is. 6 éves kora óta jogi pályára készült. 1998-ban született meg az első lánya, Ivett. Ez az esemény kicsit megváltoztatta a terveit és új útra terelte. Kis késéssel érettségizett és diplomázott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jog és államtudományi karán. Mindenben hatalmas segítséget nyújtott számára édesanyja. Végül jogi pályára került, egy ügyvédi iroda lelkes és végletekig leterhelt ügyvédjelöltje volt 4 és fél évig. Rövid ideig egy végrehajtó irodában dolgozott, de hamar rájött, hogy ez nem az ő útja. Úgy döntött, hogy mediátor lesz. Hisz az joghoz köthető, de sokkal emberibb terület.

Ekkor beütött a krach. Kiderült, hogy gerincsérve van, ami többféle kúra ellenére sem javult. Közben anyukájánál is rosszindulatú betegséget diagnosztizáltak. E testi gyógyulás közben egy önismereti utazáson is részt vett. Rájött, hogy az az út, amin jár abszolút nem az övé és változtatnia kell. Meg is tette a szükségesnek tartott lépéseket, amikor is kiderült, hogy ismét gyermeket vár. Aztán megszületett Lili, aki egy igazi kis matrica volt.

A családi séta során férje tolta az üres babakocsit, Zsuzsa pedig kézben vitte a kislányt, mert különben üvöltött. Viszont amint felvette, azonnal megnyugodott. Hát persze, hisz ő még ösztönösen tudta, hogy mire van szüksége. És egy baba legfőbb szükséglete a biztonságot nyújtó anya. De ezzel a csodás összefonódással párhuzamosan ott van a hétköznapi lét is, így enni kell, ellátni a családot, stb. Ezért Lili két hetes korában azt mondta Zsuzsa, hogy hiába gondolja, hogy ez a hordozás olyan hippi dolog, ez fogja megmenteni az életüket.

Egy napon belül szerezett egy olcsó, fapados kendőt, megnézte az első kötözős videót amit talált, és magára kötötte a gyereket. Így minden a helyére került. Végre mert az ösztöneire hallgatni a hordozás, az igény szerinti szoptatás és az együtt alvás területén is.

A családja támogatta mindig mindenben. De tudta, hallotta, tapasztalta, hogy sok anya nem kapja meg ezt a támogatást, illetve nem jut hozzá közvetlenül ezekhez az információkhoz. A legközelebbi hordozós klub Csepelen volt, ahová sokaknak nehéz eljutni, ezért úgy döntött, hogy létrehoz egyet Szigetszentmiklóson.

Megkereste az akkori református lelkész feleségét, aki a Baba Klubot vezette, hogy kaphatna – e egy termet kéthetente. Örömmel fogadták, így megalakult a Klub. Közben elvégezte a hordozási tanácsadó képzést is, hogy ne csak a pelenkákról beszélhessen. Emellett elkezdett rágcsaláncokat és ruhákat készíteni a lányának, amire egyre nagyobb lett a kereslet, így megszületett a saját márkája, mely már egy jó ideje webshop kereteket is kapott, és más környezetbarát, hordozós, vagy épp csak nagyon praktikus termékekkel egészült ki.

Folyamatosan jönnek új ötletek, hogy miket kellene még megvalósítania, de sajnos a legfőbb terv az időgép, vagy idő kitágító szerkezet létrehozása még várat magára, így az időhiány miatt sok terv csak a fejében létezik. De ha egyszer létre tudna hozni egy közösségi kávézót a városban, ami igazán gyermek és családbarát, helyet adva foglalkozásoknak és tanfolyamoknak, és megmutatná, hogy környezetbarát módon sem nehezebb az élet, annak nagyon örülne. De addig is marad a klubozás, a saját márka építése, és persze mindezek előtt ott a család.

Krómer Zsuzsát azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert lelkesedése, kreativitása sok kismamának megkönnyítette az életét. A feladatai iránt elhivatott.

 

You may also like...