június 5, 2019

Hogyan készült az emlékplakett?

2019. május 14-én rendeztük meg először A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást, ahol 10 hölgyet díjaztunk példaértékű munkásságuk okán. Sokan segítettek, támogattak minket, hogy mindez létrejöhessen. Következő sorozatunkban támogatóinkat ismerhetik meg egy kicsit jobban.

A kitüntetett hölgyek az ajándékcsomag és virág mellett egy emlékplakettet is kaptak, az OVAJA Design & Manufacture-tól, amit Kelemen Tamás, Kelemen Anita biztosított számunkra a Kerámia-Dekor 2015 közreműködésével.

Kelemen Tamástól és Anitól megtudtuk, hogy az emléktáblák gyártásához először is a kapott grafikához formatervet kellett elkészíteniük. Ezt digitálisan a gyártástechnikai adatok alapján korrigálták.

„A kerámia a gyártás során egyszer a száradás, másszor az égetés alkalmával zsugorodik. Ez a jelen esetben használt anyagoknál kb 9.5 % volt. 
Az elkészült sablonhoz igazítva kézzel készülnek ez az ilyen egyedi darabok. Minden egyes darabot kézzel, mángorolt (nyújtott) lapból/lapokból készítjük.

A díszítő és formai elemeket kézi szerszámokkal alakítjuk/finomítjuk. A végső állapot eléréséhez még egy kézi retusálás is hozzájárul, ahol a felületi egyenetlenségeket és gyártási hibákat lehet javítani, míg az anyag képlékeny.

Ez az utolsó ilyen lehetőség, mielőtt a táblák elérnék a szilárd, kiégetett állapotot. Az agyag adott nedvességtartalom esetén égethető sérülésmentese, ehhez a táblákat tervezett és folyamatos felügyelettel szárítjuk, ami után alkalmas lesz az égetésre.

Miután ezt az állapotot elértük ipari kerámiaégetéshez tervezett és vezérelt kemencében 1000 Celsius fokon, meghatározott felfűtési és hőn-tartási szakaszokkal égetjük, így elérjük a zsengélt, szilárd és végső alaptest. 
A kemence felfűtéséhez és lehűléséhez akár több mint egy nap is szükséges lehet. A kihűlt és minőségileg ellenőrzött darabokat egyesével kézzel mázazzuk.

Ebben az eljárásban a porózus és szilárd anyag a felületi pórusokba a nedves (megfelelő konzisztenciával kikevert) mázat beszívja, és így a szemcsék megtapadnak a felületen. A mázazáshoz megfelelő kézügyesség kell, hogy a máz ne folyjon meg és ne legyen foltos, pöttyös.

Mivel a táblák itt is jelentős nedvességet szívtak fel, újabb száradási folyamat következik. A második égetés során (ugyan úgy mint az első égetésnél), ha nem megfelelő menetben melegszik a termék, vagy nagyobb a nedvessége a megengedett mértéknél,  felforr a kapillárisban ragadt víz/vízgőz és szétrobbantja a testet.

A mázas égetés is azonos kemencében 980 C fokon történik. A kiégetett és fényes fehér felületű táblára egy digitálisan tervezett és fél-digitálisan készült matrica kerül fel.

A matrica nem szokványos matrica, a hordozó viasz felülete nedvesség esetén elengedi a mintát, amit a termék felületére át lehet csúsztatni. A mintát ilyenkor lakk tartja egyben. Égetés során ezek a színek nem fakulnak és sérülnek, mert azonos fém oxidokból készültek, mint maga a máz színezékek, így akár az 1200-1300 C-on is égethető sérülésmentesen.

Ez a harmadik égetés, amikor maga a díszítés a felületbe beleolvad 890-900 C-on történik.

Lehet egyszerűnek tűnik, mégis sok kézi munka és munkaóra van a táblákban. A technikai tudás és a felhasznált anyagok többnyire hagyományosak, de a hibamentes felhasználásuk gyakorlatot igényel.”

Mióta foglalkoztok kerámiával?

„A manufaktúránk már több mint 6 éve működik. (Anita) édesapám keramikus és egész gyerekkoromban kerámiák között nőttem fel és sok érdekes, egyedi és szép terméket láttam. Én a MOME egyetemen ipari formatervező szakon végeztem és ezt a családi örökséget és a kreativitást először csak hobbiként ötvöztem.

Fusing (olvasztott üveg) ékszereket készítettem. Aztán egyre mélyebben benne voltunk az agyagban. 
Férjem üzletvitellel és kereskedelem/marketinggel foglalkozik és hamar összeállt a fejében a kép, amit én lelkesen támogattam.

Az elmúlt öt év alatt bejött a kerámia, a porcelán és a beégethető díszítés gyártása a tevékenységünkbe. Mindketten nagyon sokat tanultunk egymástól és a különbözőségünk sokszínűbbé tette a vállalkozást. Most a nemrég született fiaink miatt már csak a férjem vezeti a manufaktúrát.”

Milyen tárgyakat készítetek még, hogyan lehet tőletek bármit rendelni?

„Készítünk Fusing üveg, kerámia és porcelán ékszereket. Ezek mind egyedi tervek alapján készülnek kézzel. Az elmúlt 6 éven foglalkoztunk reklámtárgyak dekorálásával (emblémázás).

Terveztünk használati és dísztárgyakat. Jelenleg is folyamatos az igény, hogy alaptesteket gyártsunk. Többféle technikával rendelkezünk magas hőmérsékleten (akár 1200 C) beégethető dekoráció gyártására. Jellemzően erre korlátozódik most a tevékenységünk. Ezeket a díszítéseket magas felbontásban és darabszám megkötés nélkül is képesek vagyunk hatékonyan legyártani. Az elmúlt évek egy teljesen más irányú cél felé fordítottak minket és ezért kompromisszumok nélkül kezeltünk minden eszközt. Ennek idén januárban megérkezett a gyümölcs, két kisfiú alakjában.

Jelenleg ennek élünk elsődlegesen és több tevékenységünket is ideiglenesen felfüggesztettük. Terveink szerint 2019 nyarán új honlappal és újult erővel indítjuk be a gyártást. Az addig érkező felkéréseknek igyekszünk maximálisan eleget tenni. 
tamaskelemen@ovaja.hu email címen fogadjuk a mostani kéréseket.”

Miért ez a terület felé orientálódtatok? Mi a szakma szépsége?

„(Anita) ipari formatervezőként kivételes helyzetben voltam a manufaktúra által, hiszen amit megálmodtam, azt magas színvonalon képesek voltunk legyártani.

Különleges színek és anyagok állnak a rendelkezésünkre. Férjem, aki sok területen megmérette már magát, az én kreativitásom és az ő technikai kihívások iránti elköteleződése miatt folyamatosan építette a tevékenységünket.

Ezeket a lehetőségeket és kihívásokat mindketten szeretjük. Folyamatosan motivál miket az a tény, hogy sok technikai tudást és gyakorlatot halmozunk fel és a végső célként a teljes tervezési, gyártási és dekorálási eljárást kézben tartva saját termékeinkkel szeretnénk a piacra lépni.”

Felajánlásukat köszönjük még egyszer, sok kreativitást és elégedett megrendelőket kívánunk nektek a jövőben is.

Amennyiben szeretné felvenni a kapcsolatot az emlékplakett készítőivel: 

Kerámia-Dekor 2015 – Szabó Mihály 

OVAJA Design & Manufacture – Kelemen Tamás, Kelemen Anita

E-mail: tamaskelemen@ovaja.hu

You may also like...