november 16, 2020

Ismerjék meg a díjazottakat – Homonna Béláné, a Szigetszentmiklósi Csicsergő Óvoda vezetője

2020. október 21-én rendeztük meg második alkalommal A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Nyolc olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. 

Homonna Béláné (lánykori neve: Czachesz Rozália). 1953. április 14-én született Gánton. Nagycsaládban nevelkedett, négy nővére van, akikkel napjainkban is nagyon jó, összetartó, egymást és egymás családját is szerető és segítő kapcsolatban van. Szülei egyszerű kétkezi munkás-, de annál intelligensebb, gyermekszerető, és a gyermekeikért mindent megtevő emberek voltak. Általános iskolába Gánton járt, középiskolai tanulmányait Székesfehérváron az Ybl Miklós Gimnázium és Szakközépiskolában végezte, ott érettségizett.

Már középiskolás korában foglalkoztatta a pedagógus pálya. A családjától sem volt idegen a pedagógusi pálya, két nővére is pedagógusként végzett, dolgozott, és egyikük dolgozik azóta is. Az érettségi után a Soproni Óvónőképző Intézetben folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után egy székesfehérvári óvodában kezdett el óvodapedagógusként dolgozni. Meghatározó egy évet töltött ebben az óvodában, egy tapasztalt, gyermekszerető, elkötelezett óvodapedagógus mellett. 1974-ben férjhez ment, férje, Homonna Béla. 1981-ben költöztek Szigetszentmiklósra. 44 évig éltek boldog házasságban, amíg férje 2018-ban hosszú betegség után elhunyt. Munkájában mindig segítette, elképzelései és tervei megvalósításában támogatta.

Két fantasztikus lánya van, akik családjaikkal együtt szintén Szigetszentmiklóson élnek. Négy gyönyörű unokája van, egy 17 éves fiú ikerpár, egy 9 éves kislány, és egy 15 hónapos kisfiú. Az unokái is ugyanabban a szerető és elfogadó légkörben nevelkednek, mint amit ő is megtapasztalt gyerekként majd felnőttként a családja körében is. Ez a légkör is nagyban támogatja azt, amilyenné vált; toleráns, elfogadó, nyitott és segítőkész emberré.

1974-től 1986-ig dolgozott Szigethalmon óvodapedagógusként, majd 1980-től óvodavezető-helyettesként, ezután 1986-tól a mostani munkahelyén, a Szigetszentmiklósi Csicsergő Óvodában, óvodavezetőként. Ez idő alatt az óvodavezetői posztot hatszor pályázta meg, és nyerte el sikeresen. 2001-ben megkapta Szigetszentmiklós Város Érdemes Pedagógusa kitüntető címet. Több, mint egy évtizede a HUMANITÁS 91 közalapítvány kuratóriumi tagja. A vele dolgozókkal együtt nagyon sok városi rendezvényen vettek és vesznek részt. Sokszor szerveztek és szerveznek nehéz sorsú gyermekeknek és családjaiknak gyűjtést.

A vörösiszap-katasztrófa idején is gyűjtést szerveztek az érintett település óvodájának, amit saját eszközeikkel el is juttattak nekik, és meglátogatták őket. Hosszú pályafutása alatt mindig teret és lehetőséget biztosított kollégáinak is a gyermekek érdekében tett kezdeményezéseik megvalósítására, támogatta őket önmegvalósításukban, vezetőként is meghallgatta a véleményüket, ötleteiket, és lehetőségeihez mérten segítette őket ezek megvalósításában.

Emberi hitvallása: „Aki hisz a pedagógiában, az csak optimista lehet…” (Németh László)

Homonna Bélánét azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert óvódapedagógiai munkája példaértékű. Nem csak a szakmai munkában végez hasznos tevékenységet, hanem segítője és szervezője is adománygyűjtéseknek.

You may also like...