május 20, 2019

Ismerjék meg a díjazottakat – Dr. Kiss Anna, a Kardos István Általános Iskola és Szakgimnázium nyugdíjba vonult igazgatónője

2019. május 14-én rendeztük meg először A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítást. Tíz olyan hölgyet díjaztunk, akik élete, munkássága példaértékű. Cikk sorozatunkban őket ismerhetik meg egy kicsit jobban. A képeket június 12-ig lehet megnézni a Sárgaházban.

Dr. Kiss Anna 60 éve született, Szentesen, korábban Tiszabőn élt családjával. Középiskolai tanulmányait Szolnokon kezdte el.

A Közgazdasági Egyetemen Ipar szakon, ipari tervező-szervező közgazdász diplomát szerzett. Közben dolgozott, férjhez ment és megszületett első kislánya, Petra. Majd három év múlva Ági lánya. Régi álmát váltja valóra: tanítani kezdett szakmai tárgyakat egy közgazdasági szakközépiskolában. Közben megszerezte a közgazdász tanári diplomát is.

Úgy alakult, hogy egyedülálló anyaként, két gyerekkel Szigetszentmiklósra került, a Batthyány Kázmér Gimnáziumba szakmai igazgató-helyettesnek. Kihívás volt ez számára, de nagyon szerette. Hogy a szakmai életét színesítse ledoktorált közgazdászként.

Majd feladatköre megszűnése után a mostani Kardos István Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumba került, középiskolai igazgató-helyettesként. Egy év múlva megpályázta az igazgatói posztot, amit azóta összesen négyszer nyert el.

Közben elvégezte a BME Közoktatás vezetői képzését. A 2019-ben vonult nyugdíjba. Elmondása szerint világéletében szerencsés volt: szerető szülei voltak, jó tanárai, tündéri gyerekei és most már két csodás unokája is van, Péter és Mirkó. Csodás hivatása révén rengeteg szeretetet kapott. A gyerekei anyává nevelték, a tanítványai tanárrá tették, és most az unokái nagyszülőt varázsolnak belőle.

Van egy-két megtartott elve, ahogyan él és dolgozik:

Mindig gyereket tanított és nem tantárgyat.

Tudja, hogy minden gyerek tehetséges valamiben.

Hisz abban, hogy a jövőnk minden reggel nyolc órakor kezdődik.

Akinek humora van, az mindent tud; akinek nincs az mindenre képes.

Kell egy csapat! Mindig közösségben gondolkodott.

Ha segítségért fordulnak hozzá, az megtiszteltetésnek veszi.

Bízik benne, hogy sikerült az életre is nevelni tanítványait, mindezt szeretettel és sok-sok nevetéssel, mert élni csak bátran és jókedvvel érdemes. Már nyugdíjban volt, amikor a most érettségizők felkérték, hogy a Szalagavató ünnepségen ő is mondjon beszédet nekik.

Dr. Kiss Annát azért szerettük volna bemutatni A Szigetszentmiklósi NŐ fotókiállítás keretein belül, mert remek vezetői képességekkel rendelkezik, haladó szellemiségű, nyitott, érdeklődő. Kollégáit és diákjait szinte saját családjaként tekinteti. Sosem a maga érdemeit hangoztatja, hanem a kollégáit és iskolája tanulóit méltatja az elért sikerek, jó eredmények okán, és bátorítja őket, bízva képességeikben, kompetenciáikban, közösségi erejükben.

You may also like...